Virtuelna stvarnost ima pozitivan uticaj na mnoge industrije
- Aug 25, 2018 -

Sa razvojem virtuelne realnosti (VR) tehnologije, počela je da utiče na različite aspekte naših života, uključujući i način na koji komuniciramo.


Rekordna industrija


VR Audio Inženjerstvo reprodukuje zvučnike u vidu binauralnih snimaka koristeći algoritam za obradu. Tipična binauralna jedinica za snimanje ima dva visokofrekventna mikrofona. Oni su montirani u simuliranom okruženju i ugrađeni u ušni kalup koji u potpunosti obuhvata sve podešene audio frekvencije i naziva se prenosna funkcija glave (HRTF) u psihoakustičkoj istraživačkoj zajednici.


Medicinska industrija


Hirurgi koriste VR tehnologiju kako bi poboljšali svoje vještine. Ova tehnologija je u velikoj meri pomogla u složenim i osjetljivim hirurškim procedurama. Na primjer, doktor može skenirati srce i druge organe i prenijeti ih na računar. Zatim, oni mogu koristiti skeniranje glave na ekranu virtuelne realnosti kako bi se upalili. Ovo omogućava hirurdu da unapred planira i sprovede potrebnu hiruršku proceduru, čime štedi više života.


Industrija komunikacija


Dobre komunikacije, razumijevanje i saradnja su ključevi. Čak i ako niste u istoj prostoriji kao i druga osoba, VR može postići ovaj cilj.


Prema Jeremy Bailenson, osnivaču virtuelne laboratorije za interakciju ljudskih resursa na Univerzitetu Stanford, "društvena VR razdaljina nestaje i osećate se kao da ste sa drugima. Možete videti druge emocije, geste i osećanja u istoj sobi."


Obrazovna industrija


Nastavnici mogu da koriste unapred programirani avatar ili digitalnu sliku kako bi kreirali virtuelni svet, računarsko okruženje u kome korisnici mogu da komuniciraju jedni sa drugima. Apstraktna tema može biti atraktivnija za učenike, a što je još važnije, VR tehnologija značajno poboljšava učenje tako što studentima omogućava da ponovo revidiraju kurs nekoliko puta kako bi poboljšali njihovo razumijevanje znanja. Osim toga, VR može takođe omogućiti bolju društvenu interakciju između učenika.


Prototip dizajn


Primjena VR-a u prototipizaciji značajno je spasila neke kompanije od potencijalnih i nepredviđenih opasnosti. Umesto da izvode složene, potencijalno skupe i opasne eksperimente na novim proizvodima, korisno je koristiti tehnologiju prototipovanja VR kako bi zaštitila kompaniju od ovih potencijalnih rizika. Napomena: Bez obzira na to koliko je jedinstven vaš novi proizvod, trebalo bi da razmislite o korišćenju prototipova.


Bilo da se radi o medicini, obrazovanju, zabavi, poslovanju ili opštoj komunikaciji, VR menja način na koji radimo i komuniciramo.


Related Products