Dom > Novosti > Sadržaj
Analiza slike razvoja VR-a
- Jun 29, 2018 -

Napredak u tehnologiji VR omogućava ljudima da stvaraju, zabavljaju, rade, sarađuju i istražuju u okruženju računarskog okruženja na neprevaziđen način.


VR tehnologija je razvijena decenijama, ali do nedavno je ova tehnologija postala brzo rastuća tržišna prilika u zabavnom i poslovnom sektoru.


Sada, napravite heroj i stavite sliku u svoj prostor. Ovo je Povećana Reality (AR).


Posle nekoliko decenija razvoja, AR je, kako se čini, prožimao svet preko noći. Talon Pokemon Goa je dovezao ovu popularnu japansku igru za razmenu kartica na ulice. Tada mnoštvo igara kombinuje ovu "magičnu" tehnologiju sa stvarnim svetom.


Apple je predstavio alat razvojnih alata, ARKit, 2017. godine koji programeri mogu koristiti za kreiranje mobilnog AR sadržaja i ohrabriti više kompanija da izgrade AR iskustva na iOS 11 platformi. Ovo se vidi kao još jedan znak porasta AR.


Majkrosoftova HoloLens i Magic Leap's Lightwear omogućavaju ljudima da uživaju u holografskim iskustvima i postaju dva važna proizvoda u oblasti inovativnih displeja na glavi.


Ovo nije samo zabava i igre, nego i velike poslovne mogućnosti. Istraživači IDC-a predviđaju da će globalna potrošnja AR i VR proizvoda i usluga porasti sa 11,4 milijardi dolara u 2017. na 215 milijardi dolara 2021.


Pored VR i AR, pomešana realnost (MR) takođe se brzo razvija. Programeri koji rade na MR istraživanju kombinuju funkcije VR i AR sa stvarnim svetom za pružanje hibridnog iskustva.


Zamislite još jedan VR scenario: Možete odmah poslati na stolicu za plažu na Havajima, peskom na nogama i koktelom u ruci. Umjesto da prođete dugo iskustvo letenja ekonomske klase, pošalje se direktno na ostrvo. Ali u stvarnosti niste stvarno tu.


U mešovitoj realnosti možete imati ovo iskustvo. Na primer, da doživite Havajsku plažu na letu do Havaja: Sedite na let do Havaja. Kada se krećete, sedišta za letenje su kao pištolj na plaži. Prava letačka ekipa donosi vam koktel. Dodirnite pesak na podu da biste doživeli osećaj na plažu.


Od tada je VR doživjela ogromne promjene. Verzori zasnovani na glavi VR-a potrošača su postigli napredak. Tehnički prodor u optika, praćenje i performanse GPU takođe su doprineli razvoju VR.


VR ima veoma visoku potražnju za grafičkom obradom - 7 puta veće od zahteva računarskih igara. Bez brze GPU-a koji brzo obavlja grafiku, ljudi neće moći uživati u današnjem VR iskustvu.


Neki stručnjaci veruju da će razvoj VR tehnologije prevazići nivo ljudske spoznaje, a u roku od jedne decenije, njene performanse će postići dramatično poboljšanje, koje danas dostigne 200 puta. Istovremeno, istraživači NVIDIA-a rade na poboljšanju korisničkog iskustva.


Okviri po sekundi: VR zahtijeva brzine obrade do 90 sličica u sekundi. Pošto niže brzine kadra mogu prouzrokovati makroskopska kretanja koja zaostaju, to može dovesti do povraćanja ljudi.


Kašnjenje VR se odnosi na vremensku razliku između početka akcije i vizuelne slike koju je prikazao računar. Eksperti smatraju da bi stopa odlaganja VR trebalo da bude manja od 20 milisekundi. NVIDIA VRWorks je komplet za razvoj softvera za ekrane zasnovane na glavi i programerima koji rešavaju problem latentnosti.


U VR-u, stvaranje izvanrednog osećaja je veoma važno. Vidno polje je perspektiva koja može pružiti određeni VR glavi ekran. Na primer, Oculus Rift ekran može da obezbedi ugao gledanja od 110 stepeni.


Related Products